17 NOV

JUBILEUMSFEST: Vi FIRAR 100 ÅR

onsdagen den 17 november kl 18:00
Plats: Uppsala konsert & kongress UKK, Vaksalatorg Uppsala

Välkommen till årets jubileumsfest då vi firar att Tekniska Föreningen i Uppsala fyller 100 år.
Vi bjuder på ett festligt arrangemang i Uppsala konsert & kongress. Ta gärna med respektive, vänner och bekanta till festen där vi ”releasar” jubileumsboken.

P R O G R A M
18:00 Samling på plan 3, 1 rulltrappa upp, mingel och välkomstdrink serveras.
18:20 Tal av ordförande i sal B, plan 3, presentation av jubileumsbok.
18:30 "Cyklar och andra anordningar för kroppens befordran - en bildrik historia"
Gert Ekström kåserar, sal B plan 3.
19:00 Mat och dryck serveras på plan 6

M E N Y
Buffé med ett glas vin eller öl samt bordsvatten, om du önskar köpa ytterligare dryck finns en bar.
Dessert
Kaffe eller te med musikunderhållning av en ensemble ur Allmänna Sången
22:00 De som önskar fortsätta festen är välkomna till f d Nymans verkstäder på
Salagatan 16A för ytterligare cykelhistorier och öl med tilltugg till självkostnadspris.

A N M Ä L A N
Anmälan sker genom inbetalning av kuvertavgift 400:-per deltagare.
Glöm inte att ange betalningsreferens, dvs ditt namn och antal deltagare.
Bekräfta gärna med ett mail till arne.roos@angstrom.uu.se.
Inbetalning ska vara Tekniska föreningen tillhanda senast den 31 oktober 2010,
Postgiro: 13 21 79-3

VARMT VÄLKOMNA!

4 NOV

Energihuset
Föreläsning av Carla Pugli

Torsdagen den 4 november 2010 kl 19:00
Energihuset Uppsala AB

Energihuset, Uppsala är en internationell samlingspunkt för att främja hållbara energilösningar. När byggnaden står klar 2011 ska här finnas plats för konferenser, utbildning och publika arrangemang med anknytning till energi och klimat, men också för demonstration och långtidstester av spjutspetsteknik för att spara och producera el och värme. Allt i en öppen och gränsöverskridande miljö där samarbete mellan forskning, näringsliv och samhälle står i centrum.
Se även www.energihusetuppsala.se

Vi samlas som vanligt för kaffe med kaka och mingel kl 18:30 i Ångströmlaboratoriet.

Detta är ett öppet arrangemang i samarbete med Ångströmlaboratoriet och någon anmälan behövs inte

VÄLKOMNA!

29 SEP

PHARMACIA GENOM DECENNIERNA
en spännande resa
Föredrag av  Jan-Christer Janson

Onsdagen den 29 september 2010 kl 19:00
Siegbahnsalen i Ångströmlaboratoriet, Lägerhyddsvägen 1, Uppsala

Uppsalas utveckling till ett av världens ledande bioteknikcentrum startade på 1920-talet när Nobelpristagaren i kemi, professor The Svedberg, gick över från att arbeta med metallpartiklar till att studera proteiner. Vad som sedan hände är en spännande resa om Pharmacias utveckling genom decennierna som Jan-Christer Janson, uppsala-veteran och en av stadens framgångsrika bioteknikforskare kommer att berätta om.

VÄLKOMNA!

20 MAJ

Här är vårt jubileumsprogram

Torsdag den 20 maj kl 18:30-20:30
Från Dragarbrunn till Fyrislund
Brandkårens utveckling under 150 år
Föreläsning av Tommy Ekstrand och visning av anläggningen Viktoria i Fyrislund
Plats: Viktoria konferens, Almungevägen 33, Uppsala

Uppsala yrkesbrandkår startade sin verksamhet den 1 oktober 1892 på Dragarbrunnsgatan 9 och firade sitt 100-årsjubileum under år 1992. Under åren har verksamheten utvecklats och framförallt under den senaste trettioårsperioden har uppgifterna avsevärt utökats och fördjupats. Många stora och dramatiska bränder har inträffat under åren och både människoliv och oersättliga värden har gått till spillo. Genom brandförsvarets alla insatser, små som stora, har dock många liv kunnat räddas och värdefulla byggnader sparats till eftervärlden.

Tommy Ekstrand, som var brandchef i Uppsala kommun till 2009, berättar och visar bilder.

Efter föredraget finns möjlighet att göra ett besök på Fyrislunds brandstation och på plats studera utvecklingen av fordon, utrustning och hjälpmedel från förr till dagens verksamheter, delvis i nostalgins tecken. Brandmännen på stationen och äldre veteraner kommer att vara guider vid studiebesöket i Fyrislund.

Vi samlas för kaffe med kaka och mingel kl 18.00 på Viktoria Konferens i Fyrislund.
Detta är ett öppet arrangemang i samarbete med Uppsala Brandförsvar och någon anmälan behövs inte.
Buss 182 avgår från Uppsala centralstation 17:50 och ankomst Uppsala Viktoria kl 18:05, returresa med buss 182 kl 20:38 ankomst Uppsala centralstation kl 20:50

22 APR

Torsdag den 22 april kl 18:30

VIKSBÅTEN I ROSLAGEN - UTFLYKT
DEN UNIKA SVENSKA VIKINGABÅTEN

Välkomna att medverka en bit på vägen mot Grekerna! Författaren, docent Mats G Larsson med Viksbåtarna Roden passera Uppsala från Vendel på sin väg i Österled.
Påstigning vid Pumphuset, Munkgatan 2 vid Svandammen.

Läs hela reportaget; Länk till UNT

21 APR

Onsdagen den 21 april 2010 kl 19:00

MATERIAL FÖR RESERVDELSMÄNNISKAN.
Föredrag av professor Håkan Engqvist

11 MAR

Torsdagen den 11 mars 2010 kl 19:00

”VART ÄR VÄDRET PÅ VÄG? VART ÄR VÄRLDEN PÅ VÄG? NU EFTER KÖPENHAMN”.
Föredrag av meteorolog Pär Holmgren

18 FEB

Torsdagen den 18 februari 2010 kl 18:30

ÅRSMÖTE 2010 med föredrag av teknolgie dr Ken Welch ”FRÅN STRIDSPILOT TILL ASTROUNATKANDIDAT”.

21 JAN

Torsdagen den 21 januari 2010 kl 18:30