En välorganiserad förening som ständigt
radar upp professionella föredrag och talare.
- Tommy Svensson

3D-printning för livsvetenskaperna

Inträffade 23 mars 2022 kl. 19:00
Publicerades 26 mars 2020

En uppföljning av tidigare föredrag om 3D printing, nu med tillämpning på den mänskliga kroppen. Plats Ångströmlaboratoriet, sal 4003. Se karta.

Additiv tillverkning, eller 3D-printning, har öppnat upp för nya möjligheter inom livsvetenskaperna, och kan användas till allt ifrån operationsplanering till att tillverka patientspecifika implantat såväl som säkrare läkemedelsdosering. Uppsala Universitet är från och med 2020 värd för ett nytt kompetenscentrum på temat "3D-printning för livsvetenskaperna". Centret finansieras till lika delar av Sveriges Innovationsmyndighet VINNOVA, akademin och industrin, och har som syfte att utveckla, tillhandahålla och stödja en framtida tillgång på kompetens och teknologi inom Additiv Tillverkning (3D-printning) för Livsvetenskaperna. I detta föredrag beskriver Prof. Persson bakgrunden till och planerna för en del av de forskningsprojekt som planeras inom centret.Additiv tillverkning, eller 3D-printning, har öppnat upp för nya möjligheter inom livsvetenskaperna, och kan användas till allt ifrån operationsplanering till att tillverka patientspecifika implantat såväl som säkrare läkemedelsdosering. Uppsala Universitet är från och med 2020 värd för ett nytt kompetenscentrum på temat "3D-printning för livsvetenskaperna". Centret finansieras till lika delar av Sveriges Innovationsmyndighet VINNOVA, akademin och industrin, och har som syfte att utveckla, tillhandahålla och stödja en framtida tillgång på kompetens och teknologi inom Additiv Tillverkning (3D-printning) för Livsvetenskaperna. I detta föredrag beskriver Prof. Persson bakgrunden till och planerna för en del av de forskningsprojekt som planeras inom centret.

IMG 2241

Föredragshållare

Prof Cecilia Persson
Cecilia Persson är Professor i Biomaterial vid Uppsala Universitet och centrumledare för AM4Life: https://www.uu.se/en/research/am4life/. Hon leder en forskargrupp vid universitetet som specialiserar sig på nya biomaterial och implantat, men även större EU-konsortier som fokuserar på nya material och implantat för ryggen. Hon har en europeisk civilingenjörsexamen i materialteknik, är filosofie doktor i biomekanik, och har över 15 års erfarenhet av forskning inom biomaterial och biomekanik.

Praktisk information

När
23 mars 2022 kl. 19:00
Stad
Uppsala
Plats/lokal

Ångströmlaboratoriet, sal 4003. Se karta

Kostnad
ingen kostnad för medlemmar
Anmälan
anmälan inte nödvändig, men anmäl gärna enligt utskickad inbjudan
Övrigt att tänka på
OBS! Då Coronarestriktionerna i samhället nu har lättat kan vi äntligen återuppta våra aktiviteter.