En välorganiserad förening som ständigt
radar upp professionella föredrag och talare.
- Tommy Svensson

Batterier idag och imorgon – utvecklingen av elektrokemisk energilagring

Inträffade 06 dec. 2022 kl. 18:00
Publicerades 15 okt. 2022

Hur ser framtidens batterier ut? Hur länge håller dom? Vilka material ingår?

Efter föredraget samlas vi för mingel och lite enkel förtäring.

IMG 6543

Det snabba tillväxten av produktion av Li-jonbatterier till följd av transportsektorns elektrifiering skapar en rad utmaningar som rör allt från råmaterial till återvinningsteknik. Åldrandet hos batterierna är i detta sammanhang kritiskt för att skapa ekonomisk och miljömässig hållbarhet, men drivs på av det faktum att koncentrerad kemisk energilagring ger upphov till sido-reaktioner. Det gäller därför att skräddarsy material och komponenter för att garantera hög prestanda och lång livslängd.

Samtidigt finns behov av en mycket större flora av olika typer av batterier för att kunna tillgodose de olika behoven i energisystemen. Det finns löften om batterier som är mer miljövänliga, mindre kostsamma, mer säkra, lagrar mer energi, går snabbt att ladda och skall klara transporterna på väg, vatten och i luften. Men vad stämmer egentligen?

Föredragshållare

Prof Daniel Brandell, Ångström Advanced Battery Centre
Professor Daniel Brandell har en mångsidig grundutbildning från Uppsala Universitet och disputerade år 2005 i kemi med Josh Thomas som handledare. Efter post-doktorala studier i Estland och USA återvände han till Uppsala och byggde upp en verksamhet inriktad på polymer-baserade fastfas-batterier. Idag leder han Ångström Advanced Battery Centre, koordinerar kompetenscentret Batteries Sweden och ansvarar för energilagring inom Swedish Electromobility Centre.

Praktisk information

När
6 december 2022 kl. 18:00
Stad
Uppsala
Plats/lokal

Ångströmlaboratoriet, sal 4003

Kostnad
ingen kostnad för föredrag. Samling efter föredrag se särskild inbjudan
Anmälan
anmälan enligt särskild inbjudan