En välorganiserad förening som ständigt
radar upp professionella föredrag och talare.
- Tommy Svensson

Nya generationens materialtillverkning - 3D printing av nötningståliga metaller

Inträffade 25 nov. 2019 kl. 19:00
Publicerades 12 okt. 2019

Framtidens materialteknik redan idag?

VBN Components

Ulrik kommer att berätta om vad VBN Components gör, om resan dit dom är idag, och vart företaget är på väg. Bilden nedan visar en snäckfräs tillverkad av VBN Components.

Snäckfräs ulrik beste

Det var 2008 under åren på Erasteel som VBN Components AB grundades av Ulrik, Peter Vikner och Ulriks vän Martin Nilsson. År 2013 hoppade Ulrik ut i det stora havet med villalån och barn och sa upp sig från Erasteel för att satsa på VBN Components. Efter att ha ordnat fram investering i bolaget så etablerades ”Sveriges modernaste stålverk” i Librobäck i Uppsala, där VBN Components fortfarande ligger och har 3D-printningen.

År 2017 nåddes en milstolpe då bolaget presenterade Världens hårdaste stål, Vibenite® 290, och året därpå presenterades världens första 3D-printade hårdmetall, Vibenite® 480. Bolaget har belönats med en rad med priser under åren, från 2013 då grundarna vann SKAPA Utvecklingsstipendium till minne av Alfred Nobel till det senaste MM MachinenMarkt innovationspris på en av världens största metallbearbetningsmässor, EMO i Hannover 2019.

Ulrik Beste

Ulrik är ursprungligen från Enköping där han läste till maskiningenjör i gymnasiet. Därefter läste han Teknisk Fysik med Materialvetenskap på Uppsala Universitet och gick vidare och doktorerade på Tribomaterialgruppen åt Sandvik. Avhandlingen handlade om hårdmetallnötning i bergborrning och framlades 2004. Ulrik arbetade sedan som utvecklingsingenjör av hårdmetall och tribologiexpert på Atlas Copco Secoroc (nuvarande Epiroc). Efter ett tag där så började han som materialutvecklare inom höglegerade stål på Erasteel Kloster AB i Söderfors. Den senare delen av tiden där var Ulrik projektledare för hjärtat i bygget av världens största gasatomiseringsansläggning för metallpulver, Durin.

Föredragshållare

Ulrik Beste
Utvecklingsingenjör hårdmetall
VBN Components

Praktisk information

När
25 november 2019 kl. 19:00
Stad
Uppsala
Plats/lokal

Ångströmlaboratoriet, sal 2001 (preliminärt)

Kostnad
Gratis.
Anmälan
Ingen anmälan behövs.